Hrvatski English German Italian

Održana završna konferencija projekta Eco Horty Lab II

Objavljeno: 10.06.2016 08:51:56

Ako se želi i može se! Poručili su to članovi Udruge osoba s invaliditetom Loco Moto iz Slavonskog Broda, sa završne konferencije još jednog uspješno provedenog, po mnogočemu jedinstvenog projekta, u sklopu kojega su imali priliku naučiti i u djelo provesti ono za što se naizgled za mnoge osobe s invaliditetom činilo nemogućim.
Naime, riječ je o 193 tisuće eura vrijednom projektu Eco Horty Lab II koji je Srednja škola 'Matija Antun Reljković' iz Slavonskog Broda provodila proteklih 18 mjeseci uz partnerstvo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruge Loco Moto i Ekonomske škole i u sklopu kojega su i profesori škola i osobe s invaliditetom stekli nova znanja i vještine kroz edukaciju o procesu organsko hortikulturne proizvodnje hrane u sustavu povišenih gredica, kao inovativne tehnologije u vrtlarstvu, prilagodljive upravo osobama s tjelesnim teškoćama.

„Projekt je s 95 posto od ukupne vrijednosti financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Kroz ovaj projekt uspjeli smo kurikulum u organskoj hortikulturnoj proizvodnji prilagoditi potrebama osoba s invaliditetom, a potom i provesti edukaciju 15 članova udruge Loco Moto o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja, o upravljanju zadrugom, proizvodnji i prodaji organske hrane. Prilagođen je i prostor u Srednjoj školi M. A. Relković za porvedbu praktične nastave, a educirali smo i profesore za rad s osobama s invaliditetom. Stekli smo lijepo partnerstvo, ti profesori su i dalje na raspolaganju osobama s tjelesnim teškoćama i udruzi Loco Moto. U poslovima sadnje i berbe plodova na gredicama koje se nalaze na prostoru naselja Andrija Hebrang ostvarili smo suradnju s volonterima Volonterskog centra Slavonski Brod ali i dječjim vrtićima i osnovnim školama za koje smo organizirali i dječje predstave“, rekla nam je voditeljica projekta mag. oec. Lidija Blažević.

Opći cilj projekta bio je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom i podići njihovo samopouzdanje i samopoštovanje povećavajući razinu njihove zapošljivosti i samozapošljivosti te njihove integracije na tržište rada kroz edukacije u skladu s potrebama tržišta rada. Specifični cilj je pak povećati konkurentnost na tržištu rada i mogućnosti za samozapošljavanje osoba s invaliditetom kroz poboljšanje njihovih kompetencija edukacijama o proizvodnji i plasmanu organske hrane te njezine promocije među stanovništvom.

“Mislim da smo ove ciljeve kroz provedbu ovog projekta i ostvarili i kao predstavnik nositelja projekta mogu biti iznimno zadovoljan i zahvalan svim projektnim partnerima na suradnji. Sretan sam što smo imali priliku realizirati projekt u koji smo mogli uključiti osobe s invaliditetom, koji nakon stečenih vještina i znanja sada sami sebi mogu proizvest zdravu hranu, a uključiti se i u cjeloživotno učenje. Naša je želja spojiti proizvodnju, realan život i edukaciju i od osoba s tjelesnim teškoćama stvortit zdrave i sposobne ljude, vođeni imeprativom - ako se želi i može se“, rekao je prof. Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole M. A. Relković, u Hrvatskoj poznate po iznimno uspješnom povlačenju izdašnih bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Profesor Prskalo najavio je i nastavak projekta – Eco Horty Lab III, s ciljem unaprjeđenja tehnologije uzgoja ekološkog voća i povrća, u suradnji s drugim ciljanim skupinama građana, a također i s namjerom da se osnuje zadruga, te oblik socijalnog poduzetništva i mogućnost samozapošljavanja članova udruge Loco Moto.
„Bila je to jedna avantura za koju u početku nismo znali jesmo li kao osobe s invaliditetom spremni na nju, sumnjali smo sami u sebe, ali išli smo korak po korak, učili smo, radili, prilagođavali se i mi aktivnostima projekta i sada izlazimo iz tog projekta s puno većim samopouzdanjem i stečenim novim znanjima i novim mogućnostima u budućnosti. Naime, mi se već dugo bavimo razmišljanjem o uključivanju osoba s invaliditetom u socijalno poduzetništvo, a u sektoru poljoprivrede to bismo evo mogli sada i ostvariti“, naglasila je Gordana Mišković, predsjednica udruge Loco Moto. Članovi udruge su uz edukaciju sudjelovali i na stručnim studijskim putovanjima u Toplice Jezerčica i u Pulu. Plodove svoga rada u eko vrtu, zdravo voće i povrće, spremni su podijeliti s građanima.

I Volonterski centar Slavonski Brod, prema riječima njegovog voditelja Dalibora Vašarevića, spreman je na nastavak suradnje na projektu Eco Horty Lab III. „Vođeni pozitivnim dojmovima naših 10-ak volontera u pomaganju u podizanju gredica za uzgoj voća i povrća za osobe s invaliditetom, spremni smo i želimo nastaviti surađivati kako na ovom projektu, tako i na drugim sličnim projektima , jer tu smo da pomognemo građanima koji su u potrebi i olakšamo im životne aktivnosti“, rekao je Vašarević. 

 

izvor: www.035portal.hr