Hrvatski English German Italian

Održana uvodna konferencija projekta ECO HORTY LAB

Objavljeno: 23.03.2015 11:18:26

U petak, 20.3.2015 god. je u dvorani HGK održana uvodna konferencija projekta "ECO HORTY LAB II". Nositelj projekta je Srednja škola Matija Antun Relković, a partneri Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod "Loco-Moto“ i Ekonomsko-birotehnička škola Slvonski Brod. Suradnici na projektu su Volonterski centar Slavonski Brod i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod. Vrijednost projekta je 192.404,24 EUR, a EU će ga sufinancirati sa 181.975,93 EUR (94,58%) iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe je 18 mjeseci (siječanj 2015. – srpanj 2016.)

Opći cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom i podići njihovo samopouzdanje i samopoštovanje povećavajući razinu njihove zapošljivosti i samozapošljivosti te njihove integracije na tržište rada kroz edukacije u skladu s potrebama tržišta rada. Specifični cilj projekta je povećati konkurentnost na tržištu rada i mogućnosti za samozapošljavanje osoba s invaliditetom kroz poboljšanje njihovih kompetencija edukacijama o proizvodnji i plasmanu organske hrane te njezine promocije među stanovništvom Brodsko-posavske županije. Ciljane skupine: osobe s invaliditetom, strukovni profesori, uprava Udruge „Loco-Moto“, potencijalni poslodavci, ravnatelji i djeca u vrtićima i osnovnim školama, stanovništvo BPŽ.

Glavne aktivnosti: 
1. Prilagodba kurikuluma za organsku hortikulturnu proizvodnju potrebama OSI-ja
2. Prilagodba infrastrukture SŠ MAR
3. Edukacija strukovnih profesora za rad s osobama s invaliditetom
4. Edukacija pilot skupine osoba s invaliditetom o organskoj proizvodnji hrane
5. Edukacija osoba s invaliditetom o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja
6. Edukacija vodstva udruge Loco-Moto o upravljanju zadrugom
(edukacije iz područja upravljanja zadrugom, marketing zadruge, socijalno poduzetništvo, PCM)
7. Adaptacija i opremanje Loco-Moto zadruge za proizvodnju i prodaju organske hrane
8. Kampanja podizanja razine svijesti o važnosti i prednostima organske hrane
(predstave za djecu u vrtićima i osnovnim školama o zdravim prehrambenim navikama, prezentacije na gradskoj tržnici)
9. Vidljivost
(uvodna i završna konferencija, izrada promotivnih materijala, izrada video filma o projektu, dodjela potvrda sudionicima edukativnih aktivnosti)

Uspješno smo realizirali Eco horty lab I, a ovo je nastavak koji ide u istom smjeru, ali dodajemo nove vrijednosti. Uključujemo osobe s posebnim potrebama, jer naša škola vidi ljude koje treba osnažiti i kojima je potrebna dodatna edukacija.
U prvom dijelu projekta nabavljena je vrijedna oprema, osposobljeni su nastavnici. Kroz Eco horty lab I osuvremenili našu nastavu, izradili nove kurikulume i napravili novi pristup nastavi kako bi naši učenici i studenti vidjeli kako se može živjeti od ekološke poljoprivrede, a sada su uključene i osobe s invaliditetom kako bi se mogle naći u realnom životu, educirati, u svom vrtu nešto uzgojiti ali se uključiti i u tržište rada.
Osposobit ćemo i nastavnike kako bi mogli što bolje pristupiti osobama s invaliditetom
, rekao je Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole "Matija Antun Relković".

U sklopu projekta ćemo prilagoditi kurikulum u organskoj hortikulturnoj proizvodnji, educirat ćemo profesore škola koji će provesti edukaciju osoba s invaliditetom, a za vodstvo Udruge Loco – moto pripremili smo edukacije Upravljanje zadrugom, a opremit ćemo eko-poligon na kojem će članovi moći uzgajati voće i povrće koje će predstaviti na gradskoj tržnici, rekla je voditeljica projekta Lidija Blažević. 

Ovo sve ide u smjeru educiranja i osposobljavanja osoba s invaliditetom za rad. Možda je neobično što se radi o području za koje se smatralo da nije za osobe s invaliditetom – o poljoprivredi koja je fizički posao, ali će baš zato sve ovo našim mentorima biti veliki izazov.
Projekt daje i mogućnost da pokažemo koliko je važno micati barijere i stvarati uvjete za micanje fizičkih prepreka kao što je betoniranje staza, povišenje gredica i slično, kako bi se mogli uključiti u granu poput vrtlarstv
a, rekla je Gordana Mišković, predsjednica udruge Loco Moto

Volonterski centar je prepoznao važnost ovog projekta i pomoći ćemo gdje god pomoć treba. Zahvalni smo što smo dio ovog projekta i rado ćemo se na svaki idući odazvati, rekao je Dalibor Vašarević, predsjednik Volonterskog centra.

 

035portal