Hrvatski English German Italian

Ružica Bobovečki - volonterka godine u Slavonskom Brodu

Objavljeno: 25.08.2015 11:12:43

Brođanka Ružica Bobovečki je godine 2012 proglašena volonterkom godine u izboru gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Ovo vrijedno priznanje dobila je zahvaljujući predanosti kojom vodi edukativne radionice \"Regočevci\" u Gradskoj knjižnici, kojima se doprinosi kvalitetnijem životu osoba s mentalnom retardacijom.

Riječ je o radionicama kojima se razvijaju komunikacijske vještine te pomaže u njihovoj socijalizaciji, razvoju samopouzdanja i prihvaćanju različitosti u društvu. - Ideja je bila da pokrenemo radionicu u koju će dolaziti odrasle osobe s posebnim potrebama koje imaju volje, želje i motivacije da nešto nauče. Prihvatila sam posao objeručke, jer sam oduvijek željela raditi s tim osobama. Osim toga, ja sam po struci prvenstveno defektolog, pa tek onda diplomirana knjižničarka, tako da se vjerojatno ta moja prva ljubav ispoljila u tom poslu – kaže Ružica.

S obzirom da je riječ o ljudima koji u svom klubu Regoč te drugim udrugama i ustanovama već imaju različite radne aktivnosti, Ružica im je u knjižnici odlučila ponuditi jedan sadržaj koji je posve drugačiji od drugih. Na početku radionice uvijek bi im prepričala neku priču koja je jasna, razumljiva i prihvatila njihovu mentalnom sklopu. Uslijedio bi razgovor o priči, a zatim bi im podijelila i tematske radne zadatke koji su bitni za usvajanje nekih novih pojmova i emocija i koji se često rješavaju kroz natjecateljske igre. Takav način rada svidio se korisnicima, pa stoga ne čudi da radionice traju već pune četiri godine. - Nagradu Povjerenstva za invalide ni u snu nisam očekivala i neizmjerno sam sretna što je netko prepoznao moj rad. Osobe s mentalnom retardacijom veoma su draga i topla bića. To su ljudi koji svakome žele dobro i koji iznad svega vole naučiti nešto novo. Za ove su nagradu velikim dijelom zaslužni i oni – završila je Ružica Bobovečki. Pored Ružice, nagrade za volonterke godine dodijeljene su i Anki Orešković te Ivani Pišonić.