Hrvatski English German Italian

Fenomenalna priča naše volonterke iz Njemačke

Objavljeno: 12.08.2015 10:49:29

Dragi moji volonteri i volonterke!
Nalazim se u Braunschweigu, gradu u sjevernoj Njemačkoj iz kojeg svakodnevno putujem u Wolfenbüttel, obližnji grad veličine našeg Broda. Ondje volontiram u vrtiću koji nosi ime "Kinder und Familienzentrum Karlstrasse". Vodi ga gospođa Claudia Dreischhoff koja mi je rekla da su me nestrpljivo čekali i da joj je vrlo drago da sam došla čak iz Hrvatske.

Prvi dan mi je prilično brzo prošao. Najprije sam upoznala sve zaposlenike koji su vrlo srdačni i otvoreni za razgovor. Oduševili su ih keksi koje im je poslala moja mama, poželjeli su čak i recept. Zatim me je moj nadzornik Gabor proveo kroz vrtić i sve mi objasnio.  U vrtiću postoji više radionica, odnosno grupa: Bewegungsraume, Technik, Atelier i Sprache. Djeca mogu pohađati bilo koju radionicu, neovisno kojoj pripadaju. Moja radionica je u Atelieru gdje djeca pokazuju svoju kreativnost kroz crteže, skulpture i slično, iako odlazim i u druge radionice po potrebi. Ondje su, uz nadzornika Gabora, zaposlene i Kira, Maraike i Jean koje su vrlo ljubazne i spremne mi pomoći. Cijeli tjedan je proletio brzinom munje jer smo svaki dan radili nešto novo: slavili smo dva rođendana, kupili i sastavili novi bazen, imali protupožarnu vježbu, pravili sladoled, glumili indijance, plesali...

Djeca su nakon par dana upamtila moje im, nakon stalnog ispitivanja kako se zovem ili izgovaranja Mangdalena.  Odmah su me prihvatili i vukli na sve strane jer su htjeli da se igram. Ima ih puno, različite dobi, boje, vjere. Najviše se zabavljamo kada smo vani u dvorištu gdje se igramo lovice i skrivača (većinom ja žmirim jer uvijek zaboravim riječ koju trebam reći kada nekoga pronađem). 

U vrtiću su i tri praktikantice mojih godina: Natascha, Sophie i Analena. I ja sam praktikantica kao one, ali one to rade u sklopu škole. Sve tri su vrlo drage pa se družimo tijekom pauza i nakon "posla". Čujemo se do idućeg tjedna gdje ću vam detaljnije opisati vrtić i što se radi u određenoj grupi. Ne želim vam sve odmah odati.

 

Nastavak priče pročitajte ovdje