Hrvatski English German Italian

Čitanje bolničkoj djeci

Objavljeno: 25.08.2015 10:59:49

Izvješće o provedbi  projekta Čitanje bolničkoj djeci nagrađenog u kategoriji  najinovativnijih modela motiviranja i angažiranja učenika za volonterski rad u školi i /ili zajednici u 2012. godini. 

Realizacija projekta odvijala se na bolničkim odjelima Dječje kirurgije i  Dječje pedijatrije unutar gradske opće bolnice „Dr. Josip Benčević“  u Slavonskom Brodu. Vrijeme realizacije projekta bila je školska godina 2012./2013. U projektu je do sada učestvovalo 46 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Već godinama učenici naše škole, tijekom božićnih blagdana, posjećuju djecu na bolničkom liječenju, darivajući ih igračkama i kolačima. Ove godine proširili smo naše druženje na čitanje bajki i priča prilagođeno uzrastu malih bolesnika, igranje s djecom i druženje s bolesnicima – vršnjacima. U tu svrhu organizirali smo u školi akciju prikupljanja starih slikovnica, bajki i priča , basni i slično. Nabavili smo majice sa logotipom našeg projekta i dobili suglasnost bolnice za provedbu projekta.
 
Učenici su volontirali uglavnom u grupama uz prethodni dogovor s bolničkim osobljem.  Zbog velikog odaziva učenika osnovali smo i facebook grupu (zatvorenog tipa) radi lakše komunikacije i dogovaranja. Na toj stranici objavljivali smo i slike druženja s bolesnicima. Novčani dio nagrade iskoristili smo za popunjavanje knjižničnog fonda školske knjižnice (kako smo i naveli u prijavi). Od novčanog dijela nagrade kupili smo ukupno 123 knjige. Jako smo ponosni i sretni što je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva prepoznala svrhu i ljepotu našeg projekta Čitanje bolničkoj djeci i sukladno tomu ga nagradila nagradom „Otisak srca“u 2012. godini.
 
Voditeljica projekta: Zita Opačak, magistra bibliotekarstva