Hrvatski English German Italian

NASTAVAK AKCIJE „KRUH ZA POSLIJE“

Objavljeno: 24.08.2015 12:14:40

Riječ je o akciji koju su još sredinom 2013. u Zagrebu pokrenule sestre Bionda, a koja je u Slavonski Brod stigla u prosincu te iste godine zahvaljujući suradnji Volonterskog centra, Portala dobrote i brodskih pekara.

Akcija "Kruh za poslije" i dalje je aktualna i jasno pokazuje koliko se osoba nalazi u teškoj životnoj situaciji. Postupak je jednostavan - osoba koja želi pomoći treba platiti određeni pekarski proizvod i napomenuti da ga ostavlja za osobe u potrebi „za poslije“. Proizvod će tako biti spremljen za osobu u potrebi koja ga može uzeti. Kako se ova humana akcija ne bi zloporabila, dobro je što su sami prodavači i vlasnici pekara upoznati sa situacijom u svojoj sredini te poznaju osobe kojima je pomoć zaista potrebna.

Danas u akciji sudjeluje 6 pekarnica: Brod, Maralushaj, Dora, Iskra, Pracny, Grabovac sa ukupno 10 prodajnih mjesta, a ono što je najvažnije jest da ne opada broj onih koji plaćaju kruh za one koji će ga kasnije uzeti.
Brojke za prošlu godinu govore o 5 i pol tisuća pekarskih proizvoda ostavljenih "za poslije". Podatak je to koji istodobno veseli i zabrinjava, ali i opravdava postojanje akcije koja je ispočetka dočekana s velikom dozom skeptičnosti.
Iz jedne od pekarnica uključenih u ovu dobrotvornu akciju kažu kako ima dosta onih koji na ovaj način pomažu, ali i onih kojima to puno znači. Najvažnije je učiniti dobro djelo.

Bitno je istaknuti kako navedene pekarnice i same doniraju određenu količinu svojih proizvoda, ovisno o iznosu prikupljenog „bakšiša“ tijekom dana za podjelu istih sutradan. Dokaz je to da akcija treba i dalje trajati, tim više jer raste broj ljudi u potrebi, o čemu svjedoči i gotovo svakodnevno povećanje broja korisnika Pučke kuhinje.
"Ovim putem pozivamo sve pekare da se priključe, a jedna od daljnjih inicijativa koju ćemo početi je poziv trgovačkim lancima koji imaju svoje pekare unutar svojih centara da se uključe u akciju".

Jer, sve je bolje od bacanja hrane, posebice kada znamo koliko gladi ima u svijetu. Ovako je, osobama, pa i cijelim obiteljima u teškoj financijskoj situaciji, osiguran barem kruh i to je najmanje što svatko od nas može učiniti. Volonteri i pekari pozivaju sve ljude dobre volje, koji mogu, da se uključe u akciju pomoći onima koji nemaju. Jer nitko od nas ne zna što mu donosi sutra.